Technik żywienia i usług gastronomicznych jest to kierunek dla osób, których pasją jest gotowanie, zdrowe odżywianie, którzy pragną planować diety, zarządzać gastronomią i rozwijać sztuki kulinarne polskich i zagranicznych kuchni świata.
Odkryjemy przed naszym uczniem
• sekrety kuchni świata
• nauczymy, jak planować jadłospis i odpowiednią dietę.
Pomożemy zdobyć
• EUROPASS na stażu zagranicznym!
W przyszłości absolwenci naszej szkoły będą mogli:
• studiować na kierunkach związanych z żywieniem i dietetyką,
• podjąć pracę na stanowisku menadżera gastronomii
• prowadzić obiekty gastronomiczne.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.02 – Przygotowywanie i wydawanie dań
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po zdaniu wszystkich kwalifikacji uczeń otrzymuje dyplom technika w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka trwa 5 lat i kończy się maturą. Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym to: geografia, biologia. Rozszerzenia przedmiotów mogą ulec zmianie z uwagi na wyniki naboru.
Technikum jest średnią szkołą zawodową przygotowującą uczniów do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu zawodowego.